10/05/2012

Šašlykai kefyre su bulvių salotomis

Šašlykų neraugiau jau daug metų, o ir šiaip jais dažniausiai pasirūpindavo kas nors kitas. Tačiau taip jau nutiko, kad praeitą pirmadienį įsigijom rimtą pirkinį - automoblį, o ketvirtadienį, pamačiusi, kad šeštadieniui pranešamas geras oras, sumąsčiau suorganizuoti šio pirkinio aplaistymą ir tuo pačiu vasaros sezono uždarymą. Taigi, kol susiorganizavom su kompanija, atėjo ir penktadienis, laiko šašlykų raugimui liko visai mažai, o mano receptas reikalauja bent jau 3 dienų. Teko ieškoti naujovių ir štai rezultatas.

Kefyre raugti šašlykai

3 kg kiaulienos sprandinės
2 l kefyro
2 kg svogūnų
druska, pipirai, šašlykų prieskoniai

Mėsą supjaustyti nedideliais gabalais, pabarstyti pipirais ir šašlykų prieskoniais. Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais ir sumaišyti su mėsa. Viską užpilti kefyru, dar kartą permaišyti, uždengti ir palikti šaldytuve per naktį. Likus pusvalandžiui iki kepimo, dėti druską. Na, o kaip kepti šašlykus, ko gero pasakoti nereikia niekma :)

P.S. Nors kefyro marinatas skambėjo keistokai ir įtartinai, rezultatas nustebino. Mėsa buvo nepaprastai minkšta, sultinga, švelni. Šis šašlykų raugimo būdas tikrai bus panaudotas dar ne kartą.




Bulvių ir jogurto salotos

Jei jau pasirinkau netradicinį mėsos raugimo būdą, nusprendžiau atsisakyti ir tradicinių ryžių bei išbandyti seniai nusižiūrėtą receptą.

300 g bulvių
1 a. š. Katanyi Naujosios virtuvės bulvių prieskonių
šlakelis balzamiko acto
2 š. aliejaus (dėjau 1 š. paprasto saulėgrąžų ir 1 š. nerafinuoto saulėgrąžų)
3 š. natūralaus jogurto
1 mėlynasis svogūnas

Bulves išvirti su lupenomis, nulupti ir supjaustyti griežinėliais. Nulupti ir smulkiai supjaustyti svogūną. Prieskonius, balzamiko actą, aliejų ir  jogurtą, šį padažą užpilti ant dar šiltų bulvių, suberti smulkintus svogūnus, viską išmaišyti ir palikti 30 min pasimarinuoti.

P.S. Man šios salotos skaniausios buvo tik paruoštos, kol dar nepasimarinavo.



Šaltinis: pritaikyta šeimynai pagal lt.kotanyi.com

Marinuoti svogūnai

Vyras neįsivaizduoja šašlykų be šių svogūnų, ruoštų pagal mano tėčio receptą.

1 didelis svogūnas
½ a. š. druskos
1 a. š. cukraus
½ citrinos sultys 
Svogūną supjaustyti pusžiedžiais, juos išsklaidyti ir sudėti į stiklainį (turi likti laisvos vietos, neturi būti suspausti). Ant supjaustyto svogūno dėti druską, cukrų, pilti išspaustas sultis. Stiklainį užsukti ir smarkiai kokias 5 minutes papurtyti, kad svogūnai susidaužytų.



2 komentarai: