4/03/2013

Šokoladinis tortas su citrusiniais vaisiais

Šį tortą gaminau šv. Velykom ir vežiausi pas senelius, puošėm kartu su vyresnėle. 

Šokoladinis biskvitas:
70 g kiaušinių trynių
60 g cukraus
70 g kiaušinių baltymų
15 g cukraus
25 g kakavos
35 g miltų
25 g ištirpinto ir ataušinto sviesto

Kiaušinių trynius išplakti su 60 g cukraus iki tirštos baltos masės.
Kitame inde baltymus plakti tol, kol pradės standėti, tuomet suberti 15 g cukraus ir pabaigti plakti iki standumo.
Ketvirtadalį baltymų įmaišyti į trynius. Suberti persijotus miltus ir kakavą, atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus. Tuomet atsargiai, bet kruopščiai įmaišyti ištirpintą ir ataušintą sviestą.
Tešlą supilti į 24 cm skersmens torto formą , kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi, ir kepti 180ºC orkaitėje 10-15 minučių.

Cukraus sirupas:
50 g vandens
50 g cukraus
1-2 š. likerio

Vandenį virti su cukrumi, kol cukrus ištirps. Ataušinti ir įmaišyti likerį. Šiuos sirupu sulaistyti iškeptą šokoladinį biskvitą.

Juodojo šokolado putėsiai (ruošti, kai biskvitas jau iškepęs):
1,5 a. š. želatinos
40 g cukraus
10 g skysto dirbtinio medaus (dėjau natūralų)
15 g  vandens
50 g kaiušinių trynių
175 g susmulkinto juodojo šokolado
350 g riebios grietinėlės

Želatiną užpilti šalttu vandeniu, kad išbrinktų.
Trynius išplakti beveik iki baltumo (plakti apie 5 minutes). Cukrų, dirbtinį medų ir vandenį virti maždaug 3 minutes. Patikrinimui, ar masės tamperatūra tinkama, peilio galą įmerkti į sirupą, o po to panardinti į ledinį vandenį - jei vandenyje susiformuoja minkštas burbulas, pasiekta tinkama temperatūra.
Nenustojant plakti trynių, į juos supilti cukraus sirupą (pilti reikėtų ne ant šluotelių, o ant indo sienelės). Plakti tol, kol masė atauš (maždaug 5 minutes). Masė turi būti tiršta ir putota.
Ant vandens garų vonelės maišant kaitinti 30 g grietinėlės ir šokoladą, kol šokoladas visiškai ištirps. Likusią grietinėlę išplakti iki standumo. Karštame šokolade ištirpinti želatiną (prieš tai pašalinus vandens, perteklių, jei yra). Masę šiek tiek ataušinti. Tuomet įmaišyti 100 g grietinėlės, kad kremas palengvėtų. Įmaišyti trynių masę ir likusią grietinėlę (220 g). Šiuos šokoladinius putėsius lygiu sluoksniu supilti ant biskvito ir šaldyti šaldytuve mažiausiai 2 valandas.

Citrusinių vaisių kremas:
215 g kiaušinių
75 g cukraus
215 g citrinų ir apelsinų sulčių (lygiomis dalimis)
300 g minkšto kambario temperatūros sviesto

Ant vandens garų vonelės nuolat maišant kaitinti kiaušinius, cukrų ir sultis, kol masė sutirštės (masės temperatūra turėtų būti apie 84ºC). Masę perkošti į kitą indą ir vis pamaišant ataušinti, kol bus šilta, bet nebekaršta. Maišant masę mikseriu po šaukštą įmaišyti kamberio temperatūros sviestą. Šį citrusinių vaisių kremą supilti ant sustingusių putėsių ir šaldyti šaldiklyje per naktį.

Plakta grietinėlė su pienišku šokoladu:
250 g riebios grietinėlės
90 g susmulkinto pieniško šokolado

Grietinėlę užvirti, užpilti ant šokolado ir maišyti, tol, kol šokoladas visiškai ištirps. Atšaldyti šaldytuve per naktį (geriausia 24 valandas). Išplakti iki standumo. Šia mase puošti tortą.

P. S. Pamiršau fotoaparatą, nebuvo nei laiko, nei galimybių nufotografuoti pjūvį.


Šaltinis: www.sonatinos-receptai.lt



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą