8/01/2013

Švenčiame Šveicarijos Nacionalinę Dieną

Rugpjūčio 1-ąją dieną Šveicarijoje švenčiama Nacionalinė šalies diena. Ji minima nuo 1891 m., bet istorija siekia 1291 metus, kai trys kantonai (Uri, Schwyz ir Unterwalden) pasirašė alijansą ir per ateinančius 500 metų aplink šiuos kantonus susikūrė dabartinė Šveicarijos šalis.
Rugpjūčio 1-oji Šveicarijoje švenčiama su fejerverkais ir laužais, ypač ant kalnų ir aukštesnių vietų. Kepėjai šią dieną kepa ypatingą duoną ir bandeles - 1 August Weggen. Ypatinga ji ne tešla, o forma - Šveicarijos vėliavos motyvas aiškiai atsispindi joje. Kiek teko rasti informacijos, ta pati tešla naudojama ir kitų švenčių metu, tik weggen (nežinau, kaip išsiverčia) forma būna jau kita. 
Kadangi randamės Šveicarijoje, pabandžiau ir aš šią dieną iškepti kažką panašaus. Vokiškai nesuprantu, todėl susidūriau su problema ieškant recepto. Recepto autentiškumo negarantuoju, bet beveik visur nuoroda būdavo į šį receptą: 1 August Weggen.
Ši duona ar bandelės dažnai patiekiama su kietai virtais kiaušiniais, raudonai nudažytu lukštu ir per vidurį užklijuotu balto kryžiuko lipduku. Mes su vyru nelabai pusryčiaujantys, todėl pasirinkau kiek kitą weggen variantą - pasaldinau tešlą ir šiltas bandeles valgėme su šaltu pienu (dažniausiai tešla gaminama nesaldinta). 

250 g pieno
3 a. š. sausų mielių (nubraukti)
500 g miltų
1 a. š. druskos (nubrauktas)
60 g cukraus
65 g sviesto
1 kiaušinis (aptepimui)

Mieles sumaišyti su cukrumi ir šiltu pienu, plikti 10 min., kad suputotų. Tuomet dubenyje sumaišyti mielių mišinį su druska ir puse miltų. Pilti likusius miltus, dėti sviestą ir viską gerai išminkyti (minkyti apie 10 minučių). Kai tešla gerai išminkyta, padalinti į 10-12 gabalėlių, suformuoti apvalias bandeles, dėti į skardą ir kambario temperatūroje kildinti apie pusvalandį. Kai bandelės pakils, aptepti kiaušinio plakiniu ir dėti į šaldytuvą 30-čiai minučių. Jei tešla nebus geri atšalus, sunku bus supjaustyti/sukarpyti. O pjaustyti/karpyti reikia taip, kad viduryje bandelės pasidarytų kryžius (man tobulėti tikrai dar yra kur :) ). Kepti 190ºC karštumo orkaitėje apie 20 minučių. Skanaus!


Šaltinis: pritaikyta šeimynai pagal www.petras-brotkasten.de

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą