8/21/2013

Tarte au vin

Ne itin sėkmingai, bet vis bandau ir bandau atrasti kokių šveicariškų patrauklių patiekalų. Vos išvydus šį, iš karto nutįso seilė :D Be jokių dvejonių įtraukiau į norimų pamėginti receptų sąrašą ir štai jis - "Tarte au vin". Pavadinimas prancūziškas, pasak recepto šaltinio - tai tradicinis Vaud kantono patiekalas, o Vaud kantonas įsikūręs prancūziškoje šalies dalyje. Taigi, raitokit rankoves ir pulkit gaminti - skoniu tikrai nenusivilsite ;)

Tešlai:
250 g miltų
½ a. š. kepimo miltelių
125 g kambario temperatūros sviesto
1 š. pieno (nebūtina)
1 kiaušinio trynys
žiupsnelis druskos

Įdarui:
1 š. miltų
80 g cukraus
200 ml sauso balto vyno
kelios riekelės sviesto
žiupsnelis cinamono
1 š. grietinėlės (nebūtina)

Iš pradžių paruošti tešlą. Kambario temperatūros sviestą su mentele arba mediniu šaukštu ištrinti, vis trinant įmaišyti cukrų, po to pieną ir tada kiaušinio trynį. Viską trinti tol, kol gausis kreminė konsistencija. Į šią masę dėti miltus, sumaišytus su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Rankomis tešlą minkyti tol, kol gausis trupininė tešla. Tuomet tešlą suspausti į kamuoliuką, suvynioti į maistinę plėvelę ir palaikyti vėsiai apie 30 minučių (šaldytuve gali pernelyg sukietėti, todėl bus sunku išgauti formą).
Po 30 minučių, tešlą iškočioti ir dėti į kepimo popieriumi padengtą indą taip, kad tešla šiek tiek dengtų ir kepimo indo šonus. Tešlos dugną  tolygiai pabarstyti cukrumi, pilti sausą baltą vyną, pabarstyti cinamonu ir atsargiai (kad nesugadinti tešlos pagrindo), bet gerai išmaišyti. Kepti 240ºC orkaitėje apie 20 minučių. Tada tartą išimti, padėlioti kelias svieto riekeles, berti miltus ir dar kartelį atsargiai maišyi tol, kol gausis tolygus įdaras. Dėti atgal į orkaitę dar 10-čiai minučių. Ataušinti ir patiekti - skanaus!

P. S. Nors skonis nerealus, su išvaizda visiškai nepasisekė... Visų pirma 26cm skersmens forma buvo šiek tiek per didelė - pagrindas buvo labai plonas ir trupėjo, nebuvo įmanoma net viso gabaliuko perkelti į lėkštę nesutrupinus. Mažesniame inde ir įdaras atrodytu solidžiau :) Daugiau jo tikrai nereikia, nes skonis bus pernelyg intensyvus. Na o antra, temperatūra buvo per aukšta, krašteliai apdegė.

P. P. S. Su įdaro gamyba šiek tiek sugudravau, nes buvo jau gana vėlus vakaras, o aš aptingus... Iš karto sumaišiau visus ingridientus ir tik sviesto riekeles sudėjau vėliau. Aišku, pabijojau, kad miltai gali nusėsti į dugną, todėl iki įdarui užverdant kelis kartus atsargiai permaišiau...



Šaltinis: fxcuisine.com





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą