9/27/2013

Baklava

Saldu, net per saldu, bet saldumui praėjus - norisi vėl :)

450 g kapotų riešutų (graikiški arba graikiškų ir migdolų mišinys)
1 a. š. cinamono
450 g filo tešlos
200 g tirpinto sviesto
200 g cukraus
200 ml vandens
120 g medaus
½ a. š. vanilės ekstrakto
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės

Riešutus sumaišyti su cinamonu. Išvynioti filo tešlą ir supjaustyti, kad atitiktų kepimo formą. Tešlą laikyti po sudrėkintu virtuviniu rankšluosčiu, nes ji labai greitai džiūna.
Kepimo formą patepti sviestu, dėti filo tešlos sluoksnį, jį taip pat sutepti sviestu ir dėti sekantį tešlos sluoksnį. Geriausia, kad būtų 3-4 tešlos sluoksniai, kiekvienas suteptas tirpintu sviestu. Ant viršutinio sluoksnio pabarstyti riešutų, vėl dėti 3-4 tešlos, perteptos sviestu, sluoksnius, vėl riešutus ir t. t., kol užteks tešlos ir riešutų. Paskutiniai sluoksniai turi būti tešlos. Baigus sluoksniavimą, aštriu peiliu supjaustyti rombais ir dėti į įkaitintą iki 175ºC orkaitę. Kepti apie 50 minučių, kol kepinys pasidarys auksinės spalvos ir traškus.
Kol baklava kepa, pasiruošti sirupą: nedideliame puode sumaišyti cukrų ir vandenį ir ant vidutinės ugnies užvirti. Įmaišyti medų, vanilės ekstraktą ir citrinos žievelę, sumažinti ugnį ir virti apie 20 minučių.
Iškepusią baklavą nedelsiant apšlakstyti sirupu ir prieš patiekiant leisti pilnai ataušti. Atvėsusią laikyti neuždengtame inde. Skanaus!

P. S. Nepavyko man tolygiai paskirstyti riešutų - iš pradžių bijojau, kad neužteks, po to žiūriu - kad per mažai sunaudojau... Nepasisant "neprekybinės" išvaizdos, skonis tikrai geras.




Šaltinis: pritaikyta šeimynai pagal allrecipes.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą