9/23/2013

Uzbekiškas plovas

Sakoma, norint pagaminti tikrą uzbekišką plovą, svarbiausias "ingridientas" yra tinkamas puodas - kazanas. Deja, tokio neturiu, gaminau aliuminiame puode, bet plovas buvo tikrai labai skanus (na, tikro aš nesu ragavusi, todėl šis man buvo pats tikriausias :D)

350 g ėrienos
350 g morkų
3 š. su kaupu svogūnų miltelių (mėgstantieji, naudokite svogūnus)
2 st. ryžių
2 galvutės česnako
1 a. š. kumino (nubrauktas)
1 a. š. kalendros (su nedideliu kaupu)
1 a. š. maltos raudonosios saldžiosios paprikos (su dideliu kaupu)
druska, juodieji pipirai

Ėrieną supjaustyti maždaug 1,5 cm gabalėliais. Morkas nuskusti ir supjaustyti šiaudeliais. Nuo česnakų neišskirstant galvučių nulupti išorinį lukštų sluoksnį ir nuvalyti šaknis. Puode ant nemažos ugnies labai gerai įkaitinti aliejų ir į jį labai atsargiai sudėti mėsos gabaliukus. Kepinti, kol mėsa šiek tiek apskrus. Ant mėsos berti svogūnų miltelius ir šiek tiek pakepti, kol pasklis jų kvapas. Tuomet į puodą dėti supjaustytas morkas ir taip pakepti apie 3 minutes. Tada morkas išmaišyti, primažinti ugnį ir dar pakepti apie 7 minutes - kol morkos apkeps ir suminkštės. Ant mėsos ir morkų pilti vandens, kad apsemtų maždaug per porą centimetrų virš jų. Berti kuminą, kalendrą, pipirus ir papriką, merkti česnako galvutes, viską užvirti ir troškinti atidengtame puode apie 40 minučių. Tuomet pasūdyti (turi gautis truputį per sūru, nes ryžiai pasiims dalį druskos).
Ant viso šio mėsos ruošinio pilti apie 2 stiklines ryžių - jų nemaišyti, tik atsargiai išlyginti paviršių. Viską užpilti lėta verdančio vandens srovele, kad vandens būtų apie 2 cm virš ryžių. Ugnį padidinti iki maksimumo, kad kuo greičiau viskas užvirtų. Kai į viršų kartu su kunkuliavimu išsiveržia riebalai, ugnį sumažinti iki tokios, kad vis dar virtų kunkuliuojant. Vanduo turi išgaruoti kuo greičiau, bet nuo per didelės ugnies gai pradėti svilti mėsa ir morkos. Kai ryžiai užpilti, daugiau nebegalima maišyti. Virti, kol vanduo išgaruos. Kai žiūrint į ryžius nebematyti vandens, plove reikia padaryti nedidelę skylutę iki pat puodo dugno ir žiūrėti, ar dar matosi burbuliuojančio vandens, ar nebe. Jei ne, ryžius ragauti, ar jau nebekieti. Jei dar kieti, įpilti dar šiek tiek vandens ir dar pavirti. Jei ryžiai geri, išjungti ugnį, puodą uždaryti kuo sandariau ir palikti pastovėti 20-25 minutes. Tuomet išimti česnako galvutes ir viską labai gerai išmaišyti. Skanaus!

P. S. Net ir neturint tinkamo puodo, pavyko iš pirmo karto - niekas neprisvilo, ryžiai išvirė kaip tik, o vyras pasičesėdamas kirto kartodamas, kad nebeatsimena, kada paskutinį kartą valgė tikrąjį plovą :)


Šaltinis: pritaikyta šeimynai pagal giedrius-v.livejournal.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą