10/12/2012

Anytos daržovienė

Anyta buvo atvežus stiklainiuką šios daržovienės paragauti. Man labai patiko. Bėda ta, kad ji daržovienę daro "iš akies". Taigi, bandžiau pagaminti pagal jos pasakojimą nepamirštant pridėti nuo savęs. Manau didžiausias įvertinimas buvo tai, kad anyta ne tik paragavo, bet valgė ir gyrė :)

1 kg moliūgo
1 kg cukinijos
800 g morkų
2 l vandens (reikėtų šiek tiek mažiau)
2 paprikos
80 g česnako
1,5 š. svogūnų miltelių (valgantiems svogūnus siūlau dėti pačių svogūnų)
1 a. š. kumino
1 čili pipiriukas
3 a. š. druskos
3 š. cukraus
800 g pomidorų
2 a. š. kario
1 a. š. kvapiųjų pipirų
aliejus

Moliūgą, morkas ir cukiniją nulupti (jei cukinija maža ir odelė minkšta, lupti nebūtina), supaustyti. Paprikas ir čili pipirą išvalyti ir susmulkinti. Visas supjaustytas ir susmulkintas daržoves dėti į puodą su vandeniu ir užstatyti virti. Pomidorus supjaustyti ketvirčiais ir minkštimą iki skūrelės nutarkuoti. Į keptuvę pilti aliejų, apkepinti česnako skilteles ir svogūnų miltelius arba susmulkintus svogūnus. Jiems apkepus dėti sutarkuotus pomidorus, kuminą, druską, cukrų, karį, kvapiuosius pipirus ir viską dar patroškinti keptuvėje. Kai daržovės puode baigia virti, t. y. jau suminkštėja, į jas supilti pomidorų masę ir dar šiek tiek pavirti. Iš viso viriau 2 valandas. Daržovių masę sublenderiuoti, paragauti ir pridėti, ko trūksta (gal cukraus, gal druskos, gal rūgšties, priklausomai nuo skonio, pomidorų rūgštumo ir kt.), dar kartą užvirti ir supilstyti į iškaitintus stiklainius ir užsukti. Kad tikrai laikysis per žiemą neužtikrinu, nes anyta darydavo tam kartui, o aš gaminu pirmą kartą, bet manau turėtų laikytis.


P.S. Mano skoniui, gaminant pagl šias proporcijas, trūko česnako, aštrumo. O šiaip labai skanu ir kaip užtepėlė, ir kaip padažas prie mėsos, ryžių ar makaronų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą