7/25/2013

Burgundiška jautiena

       Gruezi!
       Seniai nebuvau prisėdusi prie savo blog'o... Daug kas per paskutinius 3 mėnesius įvyko - iš pradžių iš Lietuvos išvyko vyras ir nebebuvo kam gaminti, tik sau pačiai tingėjosi, vėliau užpuolė įvairūs persikraustymo rūpesčiai, pati kelionė ir apsipratimas naujuose namuose - Šveicarijoje. 
       Tiesą sakant dar nesijaučiu grįžusi į kasdienybės rutiną - persikraustymas į naują šalį kuriam laikui sudaro atostogų įspūdį, kuriuo vis dar gyvenu, nors jau beveik 4 savaitės, kaip čia. O kaip nesijausi atostogaujanti, kai temperatūra čia ne žemesnė nei 28ºC ir kyla virš 30ºC, kai gali sėdėti lauko kavinėje prie pat ežero kranto, stebėti ežere plaukiojančias gulbes, o pakėlus akis išvysti snieguotas kalnų viršūnes (Luzern). Mažosioms šeimos damoms taip pat patinka keliauti ir nesėdėti namuose, kalnų grožio jos dar nesupranta, bet vat gulbes stebi labai emocingai ir noriai :)
       Per atostogas gaminti nesiimu, todėl ir čia dar per daug į kulinarines keliones nesileidžiu. Tuo labiau, kad daugelį produktų reikia atrasti iš naujo - kur pirkti, kokia rūšis geriausia/labiausiai mums tinkanti ir pan. Todėl dalinuosi dar Lietuvoje išbandytu receptu - burgundiška jautiena.

1 kg jautienos (menties, sprandinės ar kumpio)
100 g kiaulienos lašinių arba riebesnės šoninės
4 morkos
4 svogūnai (kaip visada keičiau svogūnų milteliais)
3-4 česnako skiltelės
2 š. miltų
2 š. pomidorų tyrės/pastos
500 ml jautienos sultinio
500 ml sauso raudonojo vyno
200 g pievagrybių
lauro lapai, čiobrelis, raudonėlis, pipirai

Pirmiausia paruošti mėsą - nupjaustyti sausgysles ir didelius riebalus (jei tokių yra), pačią mėsą supjaustyti dviejų kąsnių gabaliukais. Mėsą nusausinti servetėle, pabarstyti druska ir pipirais. Lašinukus supjaustyti šiaudeliais arba nedidelėmis riekelėmis. Svogūnus supjaustyti  žiedais, pusžiedžiais  arba kubeliais, morkas - griežinėliais ar šiaudeliais.
Storadugniame puode-troškintuve pakepinti lašinukus. Kai riebalai ištirps, "spirgus" išimti į kitą indą, o likusiuose riebaluose ant stiprios ugnies apkepti jautieną. Jei riebalų trūksta, įpilti šiek tiek aliejaus. Jautienos gabaliukus kepti dalimis ir iš visų pusių - kad tikrai apkeptų, o ne troškintųsi. Apkeptą mėsą dėti į lėkštę, o tą patį puodą dėti svogūnus. Kai svogūnai pagels, sudėti morkas, smulkintą česnaką ir pomidorų tyrę (aš pomidorų tyrę dėjau šiek tiek vėliau, kai apkepė morkos), viską išmaišyti ir patroškinti por minučių. Tuomet berti miltus ir dar kartą viską gerai išmaišyti. Išmaišius miltus, pilti apie 100 ml vyno irmaišant nuvalyti puodo dugną nuo miltų. Tuomet į puodą grąžinti jautienos gabalėlius ir spirgius, pilti likusį vyną ir sultinį. Mėsa turi būti apsemta skysčiu, jei trūksta skysčio - įpilti dar lygiomis dalimis vyno ir sultinio. Įdėti  lauro lapus, prieskonius (druskos nedėti, ją reikės dėti mėsai baigus troškintis). Leisti troškiniui užvirti ir dėti į 160ºC įkaitintą orkaitę. Čia mėsą troškinti 2-4 val., priklausomai nuo to, kokia mėsa ir kokiais gabalais supjaustyta. Kas valandą troškinį pamaišyti ir pažiūrėti, kaip troškinasi. Troškinys bus baigtas, kai jautieną palietus šakute pradės trupėti.
Baigiant troškintis, ketvirčiais supjaustyti pievagrybius ir pakepti ant stiprios ugnies kartu su sviestu ir aliejumi, kol gražiai paruduos, tuomet dėti į troškinį, pagardinti druska, jei reikia. Jei padažas gavosi per tirštas - įpilti šiek tik sultinio, jei per skystas - dar pakaitinti. Skanaus!

P. S. Sako, daug kam šis troškinys skanesnis sekančią dieną :) Man jis buvo labai skanus tiek ką tik pagamintas, tiek ir kitą dieną.



Šaltinis: pritaikyta šeimai pagal kasuvalgyti.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą