10/07/2013

Sluoksniuotos tešlos galeta su slyvomis

Galeta (galette) - tai tradicinis prancūzų virtuvės patiekalas, ruošiamas iš sluoksniuotos arba trapios tešlos ir įvairių saldžių arba nesaldžių įdarų. Svarbiausia tai, kad kepamos jos ne kepimo inde, o rankomis suformuojama jų forma. Šį kartą - slyvų įdaras.

210 g miltų
5 g druskos
60 g cukraus (50 g tešlai ir 10 g apibarstymui)
115 g sviesto
60 ml šalto pieno
1 kiaušinis
apie 700 g slyvų
½ citrinos sulčių
100 g rudojo cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
1 š. kukurūzų krakmolo
1 sauja smulkintų lazdyno riešutų

Dubenyje sumaišyti miltus, 50 g cukraus ir druską. Sudėti šaltą gabalėliais pjaustytą sviestą ir išmaišyti - tarp pirštų trinti tol, kol susidarys trupiniai. Kitame dubenyje išplakti pieną su kiaušinio tryniu, plakinį supilti į tešlos trupinius ir maišyti, kol trupiniai sukibs. Kol ruošiamas įdaras, tešlą dėti į šaldytuvą.
Įdarui slyvas nuplauti, perpjauti per pusę ir išimti kauliukus.Supjaustyti skiltelėmis ir apšlakstyti citrinos sultimis. Į tą patį dubenį su slyvomis suberti 70 g rudojo cukraus, vanilinį cukrų, išmaišyti ir palaikyti 20 minučių. Kitame dubenyje sumaišyti likusius 30 g rudojo cukraus, kukurūzų krakmolą ir smulkintus lazdynų riešutus (palikti porą šauktų nesumaišytų apibarstymui).
Išimti tešlą iš šaldytuvo ir ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais, iškočioti. Ant tešlos vidurio berti cukraus, kukurūzų krakmolo ir riešutų mišinį, tolygiai paskleisti, paliekant apie 5 cm nuo krašto. Ant viršaus gražiai išdėlioti slyvų skilteles (stengtis nuvarvinti kiek įmanoma daugiau susidariusio skysčio, nes nuo skysčio tešla nebus trapi).Galetos viršų apibarstyti likusiu 10 g cukraus ir 2 š. smulkintų riešutų mišiniu. Galetos kraštus užlenkti į vidų - suteikti formą. Tešlą aptepti kiaušinio plakiniu. Kepti 180ºC orkaitėje apie 40 minučių, kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o slyvų įdaras ims burbuliuoti. Patiekti šiltą arba kambario temperatūros. Skanaus!

P. S. Tinginystė nugalėjo - negaminau aš tešlos, panaudojau pirktinę sluoksniuotą...


Šaltinis: pritaikyta šeimynai pagal www.15min.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą