11/26/2013

Antras kartas nemelavo - Macarons

Nors prieš pirmą kartą gamindama Macarons prisiskaičiau daugybę patarimų ir receptų, bandymo rezultatas buvo kur kas panašesnis į visišką fiasko, nei į prancūzišką skanėstą - "sijonėliai" neiškilo, o pertepimas gautus blynelius pavertė į košę. Antram bandymui brendau ilgai, kokių porą mėnesių. Tiesą sakant nebeskaičiau daugiau jokių patarimų ar receptų, ieškojau tik pertepimo (pritaikytas receptas iš Kepėjai be stabdžių). Ingridientų kiekius suapvalinau iš akies, imdama vidurinę normą dviejų skirtingų receptų. Ir, kaip bebūtų keista, orkaitėje išvydau besipučiančius sijonėlius! Nors su Macarons apvalia forma dar reikėtų pasipraktikuoti - pradžia, mano akimis žiūrint ganėtinai nebloga, jau yra.

3 kiaušinių baltymai (svėrė 103 g)
30 g cukraus
200 g cukraus pudros
120 g migdolų miltų (naudojau maltus be luobelių migdolus)
2 a. š. tirpios kavos

Pertepimui:
70 ml grietinėlės
70 ml skystos karamelės
100 g juodojo šokolado

Baltymus atskirti nuo trynių ir palaikyti kambario temperatūroje uždengtus 24 valandas.
Persijoti migdolų miltus, cukraus pudrą ir kavą (nepersijojau). Baltymus išplakti, po truputį pilti cukrų ir toliau plakti, kol masė bus standi ir blizgi. Atsargiai į baltymus įmaišyti persijotą sausų produktų mišinį. Labai svarbu nepermaišyti, nes kuo daugiau maišoma, tuo masė tampa skystesnė. Siekiama konsistencija - kaip radau rašančią Sonatiną - tekančios lavos konsistencija.
Masę dėti į konditerinį maišelį  su lygiu antgaliu ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos spausti maždaug 3 cm skersmens blynelius. Skardą rekomenduojama porą kartų paleisti nukristi ant stalo. kad neliktų oro burbuliukų. Tuomet leisti jiems apdžiūti apie valandą - paviršius turi tapti nebelipnus.
Kepti 160ºC orkaitėje apie 15 minučių. Kai atauš, pertepti įdaru ir suklijuoti po du.
Įdarui užvirti grietinėlę, nuimti nuo ugnies ir įmaišyti šokoladą ir karamelę (originaliame recepte naudojami irisai). Leisti porą minučių pastovėti, tuomet sumaišyti ir leisti pilnai ataušti. Kadangi pirkdama tikėjausi kažko panašaus į Rududu, o gavau skystesnę karamelę ir ataušęs padažas man pasirodė per skystas, aš jį dar išplakiau. Skanaus!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą